Kryssord – enkelt forklart

Kryssord er kanskje selvforklarende, ord på kryss, men det kan også bli definert som en rebus, et puslespill, en gåte eller en utfordring. Og det er det denne spennende ordleken handler om. Denne type problemløsning er en flott måte å utfordre seg selv på, trimme hjernen og lære nye ting.

Kryssord er en slags rebus oppført i en firkantet rute som etterhvert fylles med bokstaver. Kryssord består ofte av hjelpeord eller stikkord slik at man skal forsøke å finne synonymer ut i fra de hjelpeordene som er gitt. Bokstaver plasseres i rutene slik at det etterhvert dannes ord. Ordene må da være feilfrie slik at mysteriet kan bli løst.

I kryssord kan ordene krysse hverandre slik at noen av bokstavene i et horisontalt ord krysses med noen av bokstavene i et vertikalt ord. Det er slik denne ordleken fikk navnet sitt. I dag er det mange forskjellige varianter av kryssord å velge mellom, men den mest vanlige formen for kryssord er cis, som også betyr ‘‘clues in squares’’, og på norsk blir det: ledetråder i firkanter. Målet er å finne alle de korrekte synonymene til de gitte ledetrådene, fylle hele kryssordet, og dermed er gåten løst.