Kryssordets opphav og dens historie

Arthur Wynne fra Storbritannias Liverpool, var mannen som først konstruerte kryssordet. Det var historiens opprinnelige, kjente kryssord. Wynnes kryssord ble først trykket og publisert i 1913, i den amerikanske avisen New York World og i 1922 ble den berømte ordleken eksportert til britiske aviser også.

Arthur var kjent i USA blant annet som en kunstner med ord. Til og begynne med ble kryssordet hans først gitt ut med tittelen ‘ordkryss’, men ikke lenge etter at Wynnes kryssord var blitt trykt i USA, ble den gitt ut med en skrivefeil: ‘kryssord’, en feil som aldri ble rettet på og som ble navnet på det berømte ordspillet vi kjenner til i dag.

Kryssord ble raskt populært og spredde seg raskt fra USA til Europa, og Norge lå ikke lenge etter. I 1925 tok Allers imot stafettpinnen og trykte det første norske kryssordet i Norge. Over tid ble kryssordet bearbeidet, utviklet og modifisert til slik vi kjenner til det i dag. Det har siden 1969 blitt arrangert mange mesterskap i kryssord i Norge alene. For over hundre år har kryssordet både gledet og utfordret millioner av deltakere i mange forskjellige land, og i dag finnes det nesten ikke en eneste avis eller et ukeblad i Norge som ikke har et kryssord i seg.