Sudoku – Kryssord med tall

Ordet sudoku, eller su doku som det også er kalt, er japansk og betyr ‘tall’ og ‘alene’. Sudoku kom først til Norge i 2005, og vedkommende som introduserte spillet til oss nordmenn var Hanne D. McBride. McBride gav også ut Norges første sudokubok.

Ved første øyekast, ser sudoku ut som et kryssord, men tar du en nærmere titt på det, ser man at istedenfor nøkkelord i rutene, er det gitt tall. Sudoku er et tallpuslespill med en matematisk idé som er flere hundre år gammel. Sudoku går ut på logisk matematikk. Et vanlig sudokuspill inneholder totalt 81 ruter (9×9) som er delt opp i 9 avdelinger med 3×3 ruter i hver.

Målet med sudoku er å plassere tall i rutene slik at de horisontale og vertikale rekkene inneholder tallene fra 1 til 9. Og hver 3×3 boks må i tillegg også inneholde alle tallene én gang. Det er også andre varianter av sudoku hvor man spiller med bilder eller bokstaver. I den mest kjente formen for sudoku, hvor det spilles med tall, finnes det forskjellige vanskelighetsgrader. Vanskelighetsgradene og hvor avansert hvert spill er kommer an på hvordan tallene er plassert i rutene og hvor mange tall et sudokuspill allerede kommer med. Sudoku er nå blitt populært i mange land.